Onderwijs

Wat houd het VSO in?
VSO staat voor voortgezet speciaal onderwijs?

Het (voortgezet) speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische ondersteuning nodig hebben, dat het regulier onderwijs niet kan bieden. Er is speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso).
Wanneer kan ik naar het MBO?
Voor de leerlingen uit vmbo en vso is de doorstroom naar het mbo de koninklijke weg om een startkwalificatie te behalen.  Vanuit het vso stroomt bijna 41% door naar het mbo.
Hoe lang mag mijn kind speciaal onderwijs volgen?
De minimumleeftijd waarop scholen uw kind mogen toelaten tot het speciaal onderwijs is 4 jaar. Voor dove of slechthorende kinderen geldt een minimumleeftijd van 3 jaar. Uw kind moet het voortgezet speciaal onderwijs uiterlijk verlaten als het 20 is. Soms is ontheffing mogelijk van deze leeftijdsgrenzen.
Hoe meld ik mijn kind aan voor het speciaal onderwijs?
U kiest zelf een speciale basisschool of school voor (voortgezet) speciaal onderwijs. In het ondersteuningsprofiel van de school staat informatie over de ondersteuning die een school biedt. Dit profiel vindt u in de schoolgids.
Welke richtingen kan ik volgen in het voortgezet speciaal onderwijs?
Er zijn 3 richtingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Deze richtingen heten uitstroomprofielen. Vso-scholen stellen voor elke leerling een ontwikkelingsperspectief op dat aansluit bij de uitstroombestemming. De leerling volgt het onderwijs in een bij die bestemming passend profiel. Elk profiel heeft eigen kerndoelen.
Mag een school voor speciaal onderwijs mijn kind schorsen of van school sturen?
Scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs mogen uw kind schorsen en van school sturen. Bijvoorbeeld omdat uw kind zich ernstig heeft misdragen. Bij van school sturen moet er wel een andere school zijn die bereid is uw kind toe te laten.
Krijgen leerlingen met een handicap extra onderwijsvoorzieningen?
Een leerling kan soms een extra onderwijsvoorziening krijgen. Bijvoorbeeld aangepaste software. De voorziening is bedoeld om het onderwijs voor een leerling met een belemmering makkelijker te maken.
Zijn schoolboeken gratis voor blinde en slechtziende leerlingen?
Aangepaste schoolboeken zijn gratis voor blinde en slechtziende leerlingen. Zowel in het (speciaal) basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Het gaat bijvoorbeeld om gesproken schoolboeken, brailleboeken, vergrotingen en voelbare tekeningen.
Welke vier soorten speciaal onderwijs zijn er?
Het speciaal onderwijs (bestaat uit 4 clusters, namelijk:
Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen. ...
Cluster 2: dove, slechthorende kinderen. ...
Cluster 3: gehandicapte en langdurig zieke kinderen. ...
Cluster 4: kinderen met stoornissen en gedragsproblemen.

Aanmelding

Hoe meld ik mijn kind aan voor het speciaal onderwijs?
U kiest zelf een speciale basisschool of school voor voortgezet speciaal onderwijs. Informatie over de ondersteuning die een school biedt, staat in het ondersteuningsprofiel van de school. Dit profiel vindt u in de schoolgids.
Hoe kom je in aanmerking voor speciaal onderwijs?
Voor toelating tot het speciaal onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Deze kan de school aanvragen bij het samenwerkingsverband. Met de verklaring kunnen ouders hun kind aanmelden op een speciale school.
Wie beslist of mijn kind naar speciaal onderwijs moet?
Je kunt als ouder niet zelf beslissen dat je kind naar een school voor speciaal onderwijs gaat. Het samenwerkingsverband in jouw regio moet daar een toelatingsverklaring voor afgeven. Dat contact verloopt via de huidige school.

Bereikbaarheid

Kan een taxi mijn kind ophalen van huis?
Per regio waar u woont zijn er verschillende leerlingenvervoerstaxi's
Hoe is de bereikbaarheid met het OV?
Op de site van de RET kunt u gemakkelijk zien hoe onze school bereikbaar is met het OV.
Mijn kind woont in de buurt, hoe is de bereikbaarheid met de fiets/lopend?
Op Google Maps kunt u gemakkelijk zien hoe de bereikbaarheid is als uw kind komt fietsen/lopen.

Leraren

Hoe word ik leraar in het speciaal onderwijs?
Om les te geven in het speciaal onderwijs heeft u de juiste onderwijsbevoegdheid nodig. Daarnaast willen veel scholen dat u nog een aparte opleiding voor het speciaal onderwijs heeft gevolgd.
Hoe kan ik als leerkracht passend onderwijs voor elke leerling waarmaken?
Het bieden van maatwerk voor iedere leerling in de klas is niet eenvoudig. Het is noodzakelijk om daar met elkaar het gesprek over te voeren. Zowel binnen de school tussen leraren, ouders en schoolleiding als binnen het schoolbestuur en het samenwerkingsverband.
Waarom gelden voor leraren in het voortgezet speciaal onderwijs dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor leraren in het basisonderwijs?
De Wet op de expertisecentra (WEC) regelt het speciaal onderwijs zowel binnen het basisonderwijs als binnen het voortgezet onderwijs. In de WEC is vastgesteld dat voor beide onderwijstypes dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden. Die zijn gelijk aan de arbeidsvoorwaarden in het basisonderwijs.

Vakanties en Vrije dagen

Wanneer is de volgende vakantie?
Op de pagina "Vakanties & vrije dagen" vind u een overzicht met alle school vakanties en nationale feestdagen.
Wanneer zijn de studiedagen?
Op de pagina "Schooljaarkalender" vind u een overzicht met alle studiedagen.

Privacy

Hoe houd de school rekening met de privacy van mijn kind?
Medewerkers van VSO mogen geen gegevens openbaar maken, tenzij de betrokkene(n) daarvoor toestemming heeft/hebben gegeven.
Copyright ©
2024
All Rights Reserved Website & Google optimalisatie